Język niemiecki w gastronomii jedzenie i picie – Essen und Trinken
Uczniów klas technicznych, uczących się przedmiotów związanych z szeroko pojętą gastronomią, kucharzy, ciastkarzy, kelnerów, barmanów, technologów żywności, dietetyków zapraszam do nauki słownictwa o tej tematyce z języka niemieckiego.
Każdy kierunek techniczny charakteryzuje się pewnym zasobem słownictwa typowego dla grupy ludzi poruszających się w danym zawodzie. Poznanie podstawowego słownictwa dla „fachowców” w języku obcych gwarantuje zwiększenie szans na rynku pracy, dlatego zachęcam wszystkich do nauki interaktywnej nie tylko po to, żeby zaliczyć kolejny test, sprawdzian, ale po to aby doskonalić swój warsztat pracy. Coraz częściej w zawodach związanych z gastronomią i obsługą klienta wymagana jest znajomość kilku języków obcych. Język niemiecki należy do popularnych, często wymaganych przez pracodawców języków.
Język niemiecki w gastronomii. Jedzenie i picie - Essen und Trinken.
Język polski ![]() | Język angielski ![]() |
---|---|
jedzenie | Essen |
jeść | essen |
posiłek | die Mahlzeit |
śniadanie | das Frühstück |
lunch | der Lunch |
obiad | das Mittagessen |
deser | die Nachspeise |
podwieczorek | der Nachtisch |
kolacja | das Abendessen, das Abendbrot |
chleb | das Weißbrot |
chleb pełnoziarnisty | das Vollkornbrot |
chleb razowy, razowiec, czarny chleb | das Schwarzbrot |
bułka | das Brötchen |
ziemniaki | die Kartoffeln |
ryż | der Reis |
kasza | die Grütze |
makaron | die Nudeln |
frytki | die Pommes frites |
pizza | die Pizza |
hamburger | der Hamburger |
naleśniki | die Pfannkuchen |
jogurt | der Joghurt |
twaróg | der Quark |
masło | die Butter |
jajko, jajka | das Ei, Eier |
żółty ser | der Käse |
szynka | der Schinken |
kiełbasa | die Wurst |
parówka | das Würstchen |
płatki kukurydziane | die Cornflakes |
musli | das Müsli |
marmolada, konfitura, dżem | die Marmelade |
miód | der Honig |
czekolada | die Schokolade |
ciasto | der Kuchen |
keks | der Keks |
sernik | der Käsekuchen |
lody | das Eis |
Przyprawy | Gewürze |
cukier | der Zucker |
pieprz | der Pfeffer |
sól | das Salz |
keczup | der Ketchup |
musztarda | der Senf |
majonez | die Majonäse |
ocet | der Essig |
sos sojowy | die Sojasoße |
olej | das Speiseöl |
oliwa | das Olivenöl |
mięso | das Fleisch |
wieprzowina | das Schweinefleisch |
wołowina | das Rindfleisch |
cielęcina | das Kalbfleisch |
jagnięcina | das Lammfleisch |
drób | das Geflügel |
kurczak | das Hähnchen |
indyk | die Pute |
Ryby | die Fische |
ryba | der Fisch |
pstrąg | die Forelle |
dorsz | der Dorsch |
łosoś | der Lachs |
tuńczyk | der Thunfisch |
makrela | die Makrele |
karp | der Karpfen |
śledź | der Hering |
sardynka | die Sardine |
kawior | der Kaviar |
Owoce morza | die Meeresfrüchte |
krab | die Krabbe |
homar | der Hummer |
krewetki | die Garnelen |
małże | die Muscheln |
Warzywa | Gemüse |
marchew | die Karotte / die Möhre |
ziemniak | die Kartoffel |
ogórek | die Gurke |
pomidor | die Tomate |
papryka | der Paprika |
pietruszka | die Petersilie |
kukurydza | der Mais |
kalafior | der Blumenkohl |
burak | die Rübe |
cebula | die Zwiebel |
szczypiorek | der Schnittlauch |
czosnek | der Knoblauch |
chrzan | der Meerrettich |
rzodkiewka | das Radieschen |
dynia | der Kürbis |
fasola | die Bohne |
fasola szparagowa | die Schnittbohne |
cukinia | die Zucchini |
por | der Lauch / der Porree |
rzepa | die weiße Rübe |
seler | der Sellerie |
seler naciowy | der Stangensellerie |
brukselka | der Rosenkohl |
kapusta | das Kraut / der Kohl |
kapusta pekińska | der Chinakohl |
kapusta włoska | das Welschkraut / der Wirsingkohl |
kapusta czerwona | das Rotkraut / der Rotkohl |
kapusta biała | das Weißkraut / der Weißkohl |
kapusta kiszona | das Sauerkraut |
sałata zielona | der grüne Salat |
sałata głowiasta | der Kopfsalat |
koper | der Dill |
karczoch | die Artischocke |
szparag | der Spargel |
szpinak | der Spinat |
groszek zielony | grüne Erbsen |
oliwka | die Olive |
zielona fasola w strączkach | grüne Bohnen |
bakłażan | die Aubergine |
brokuły | die Brokkoli |
rzeżucha | die Kresse |
soczewica | die Linse |
Owoce | Obst |
truskawka | die Erdbeere |
malina | die Himbeere |
mandarynka | die Mandarine |
pomarańcza | die Orange / die Apfelsine |
grejpfrut | die Grapefruit / die Pampelmuse |
cytryna | die Zitrone |
banan | die Banane |
morela | die Aprikose |
brzoskwinia | der Pfirsich |
jabłko | der Apfel |
gruszka | die Birne |
śliwka | die Pflaume |
porzeczka | die Johannisbeere |
winogrono | die Weintraube |
wiśnia | die Sauerkirsche |
czereśnia | die Kirsche |
mirabelka | die Mirabelle |
klementynka | die Klementine |
agrest | die Stachelbeere |
jeżyna | die Brombeere |
ananas | die Ananas |
awokado | die Avocado |
bób | die Saubohnen |
borówka, czarna jagoda | die Heidelbeere |
granat | der Granatapfel |
figa | die Feige |
orzech włoski | die Walnuss |
orzech ziemny | die Erdnuss |
orzech laskowy | die Haselnuss |
orzech kokosowy | die Kokosnuss |
orzech pistacjowy | die Pistazie |
orzech migdałowy | die Mandel |
kiwi | die Kiwi |
picie | Trinken |
cappuccino | der Cappuccino |
cola | die Cola |
sok owocowy | der Fruchtsaft |
woda mineralna | das Mineralwasser |
biała kawa | der Milchkaffee |
herbata cytrynowa | der Zitronentee |
herbata miętowa | der Pfefferminztee |
herbata owocowa | der Früchtetee |
herbata rumiankowa | der Kamillentee |
herbata ziołowa | der Kräutertee |
herbata mrożona | der Eistee |
kawa po turecku | der Brühkaffee |
kakao | der Kakao |
gorąca czekolada | heiße Schokolade |
koktajl | der Cocktail |
koktajl mleczny | der Shake |
kawa zbożowa | der Getreidekaffee |
kawa zbożowa | der Malzkaffee |
lemoniada | die Limonade |
tonik | der Tonic |
napar herbaty | der Teeaufguss |
napar z liści mięty | der Pfefferminzteeaufguss |
napoje chłodzące | kalte Getränke |
napoje gazowane | mit Kohlensäure versetzte Getränke |
sok jabłkowy | der Apfelsaft |
sok marchwiowy | der Möhrensaft |
sok pomidorowy | der Tomatensaft |
sok ananasowy | der Ananassaft |
szampan | der Champagner, der Sekt |
woda sodowa | die Selters |
woda sodowa | das Sodawasser |
woda | das Wasser |
kawa | der Kaffee |
herbata | der Tee |
sok | der Saft |
sok pomarańczowy | der Orangensaft |
mleko | die Milch |
piwo | das Bier |
wino | der Wein |
wódka | der Schnaps |
ciepły | warm |
filiżanka | die Tasse |
gazowany | funkelnd |
gorący | heiß |
szklanka | das Glas |
niegazowany | still |
zimny | kalt |
Nowość na stronie Meruli. Interaktywne fiszki z wymową. Od tego można zacząć. Język niemiecki w gastronomii jedzenie i picie – Essen und Trinken fiszki. Obecnie wymowa słówek w fiszkach działa jedynie w przeglądarce „Chrom”.
Pamiętajcie, że rzeczowniki w języki niemieckim piszemy dużą literą i każdy rzeczownik posiada rodzajnik (der, die, das). Większość rzeczowników ma też liczbę mnogą. Są też rzeczowniki, które występują tylko w liczbie mnogiej lub tylko w liczbie pojedynczej. Lista słówek z zakresy „Jedzenie i picie” do fiszek dostępna jest pod linkiem: Język niemiecki w gastronomii jedzenie i picie – Essen und Trinken słówka
Jeśli znacie już dobrze słownictwo z tego zakresu możecie spróbować swoich sił w modułach Język niemiecki w gastronomii jedzenie i picie – Essen und Trinken nauka oraz Język niemiecki w gastronomii jedzenie i picie – Essen und Trinken test.
Dzięki ćwiczeniom interaktywnym w szybki i przyjemny sposób przyswajamy sobie lub powtarzamy słownictwo. Ćwiczenia polecam w szczególności klasie 2g.
Specjały kuchni niemieckiej i polskiej.
Język niemiecki w gastronomii. Specjały kuchni polskiej
Język polski ![]() | Język niemiecki ![]() |
---|---|
kotlet schabowy | das Kotelett, das Schweinekotelett |
kotlet z ziemniakami | Schweinekotelett mit Kartoffeln |
knedle | die Knödel |
pierogi | die Piroggen, die Maultaschen |
rosół | die Brühe |
kapusta zasmażana | Gebratener Kohl |
zupa ogórkowa | die Gurkensuppe |
zupa pomidorowa | die Tomatensuppe |
zupa grochowa | die Erbsensuppe |
krupnik | die Graupensuppe |
chłodnik | die Kaltschale |
zupa grzybowa | die Pilzsuppe |
flaki | die Kaldaunen |
bigos | das Bigos |
szarlotka | der Apfelkuchen |
kapuśniak | die Sauerkrautsuppe |
krokiet | die Krokette |
kotlet mielony | die Frikadelle |
jajecznica | das Rührei |
barszcz czerwony | die Rote-Rüben-Suppe |
sernik | der Käsekuchen |
jabłecznik | der Apfelkuchen |
oponki z serem | das Hüftgold mit Käse |
kremówka papieska | Päpstliche Sahne |
makowiec | der Mohnkuchen |
babka | der Napfkuchen |
racuchy | der Hefepuffer |
ogórki kiszone | saure Gurken |
kluski śląskie | Schlesische Nudeln |
omlet | das Omelett |
chleb ze smalcem | der Schmalzbrot |
tost | der Toast |
mizeria | der Gurkensalat |
ciasto czekoladowe | der Schokoladenkuchen |
gulasz | das Gulasch |
żurek | saure Suppe |
sałatka warzywna | der Gemüsesalat |
gołąbki w sosie pomidorowym | Gefüllter Kohl in Tomatensoße |
kaszanka | die Grützwurst |
pierogi z serem | Knödel mit Quark |
naleśniki | Pfannkuchen |
kaszanka | die Blutwurst |
kopytka ze skwarkami | Kartoffelknödel mit Knistern |
Język niemiecki w gastronomii. Specjały kuchni niemieckiej.
Język polski ![]() | Język niemiecki ![]() |
---|---|
kiełbaska curry | die Currywurst |
niemieckie pączki | Berliner Pfannkuchen |
golonka po berlińsku | das Eisbein |
strudel jabłkowy | der Apfelstrudel |
biała kiełbasa | die Weißwurst |
strudel jabłkowy | der Apfelstrudel |
klopsy po królewiecku | Clops nach der königlichen Art |
zupa kartoflana | die Kartoffelsuppe |
zupa z soczewicy | die Linsensuppe |
pieczeń z mięsa | der Hackbraten |
wątróbka | die Leber |
potrawa jednogarnkowa, zupa | der Eintopf |
tort szwarcwaldzki z wiśniami | Schwarzwälder Kirschtorte |
sznycel po wiedeńsku | der Winerschnitzel |
pierogi z ciasta makaronowego | Maultaschen |
kraby z morza północnego | Nordseekrabben |
zupa z knedlami | Suppe mit Knödel |
pieczeń z mięsa mielonego | der Hackbraten |
kiełbaski gotowane na wywarze z octem | Blaue Zipfel |
zupa piwna | die Biersuppe |
łopatka wieprzowa | die Schäufele |
piernik | der Lebkuchen |
Życzę miłej nauki.
